Gezondheidspraktijk Haarlemmermeer

Wat zijn hormonen en wat doen ze met je?

belangrijke_hormoonklieren

Hormonen, de term horen we meestal in het geval van vrouwen, maar we hebben ze allemaal. Ja, ook mannen!! Hormonen zijn stoffen die door je lichaam worden aangemaakt. Ze regelen allerlei functies en daarnaast beïnvloeden ze vrijwel alle processen in je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan de stofwisseling, de groei, de waterhuishouding, seksuele functies en het functioneren van het zenuwstelsel. Zo is het ook omgekeerd. Deze functies oefenen ook weer invloed uit op de productie van de hormonen. En ook het gedrag en het karakter kunnen worden beïnvloed door hormonen. Zo kan je je voorstellen dat als er maar iets uit balans is dat dit weer invloed heeft op andere functies en/of processen in je lichaam. Een voorbeeld is als iemand onder grote stress leeft. Stress is een heel breed begrip. Iemand die al jarenlang bijvoorbeeld tarwe eet en daar niet (goed) tegen kan ervaart voedingsstress. Of als je traint ervaart je lichaam ook stress. Daarom is het herstellen van een training ontzettend belangrijk. Als je te snel weer dezelfde spiergroepen gaat trainen, werkt dit dus averechts.
Maar goed, weer even terug naar wat er in je lichaam gebeurd als deze stress ervaart. Door stress maakt het lichaam veel van het hormoon cortisol aan. Cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren en zorgt ervoor dat je bloedsuiker stijgt en daarnaast remt cortisol ontstekingen. Ik hoor je denken, remt ontstekingen!! Dat is toch juist goed?! Iedereen kent het wel, de vakantie komt eraan en het is druk op je werk. Je moet nog even flink de schouders eronder zetten en dan heerlijk genieten van je vakantie. Je lichaam komt tijdens de vakantie tot rust én je wordt ziek! Dit komt omdat je lichaam ineens minder cortisol hoeft aan te maken. Je natuurlijke ontstekingsremmer is er ineens niet meer.
Zoals we allemaal wel weten kan langdurige stress allerlei klachten veroorzaken. Op het moment dat je lichaam langdurig cortisol moet aanmaken raken je bijnieren als het ware uitgeput, met als gevolg een burn out. Zo wordt bij een burn out ook je stofwisseling trager met mogelijke klachten als gevolg (obstipatie, droge huid, moe, broze nagels etc.). Je kan het zien als een soort kettingreactie in je lichaam. Het staat allemaal in verbinding met elkaar. Zo heeft chronische stress ook invloed op de aanmaak van geslachtshormonen met als gevolg potentie-, cyclus- en overgangsklachten.
Maar hoe hou je nou al die hormonen in balans? Dat doe je door de juiste voeding te eten, voldoende te bewegen en een balans te vinden tussen stress en ontspanning. Het klinkt zo makkelijk, maar dit kan (soms) best lastig zijn. Want wat is nu de juiste voeding, wanneer beweeg/sport je voldoende en hoe weet je nou of er balans is tussen stress en ontspanning? Er zijn veel signalen die je lichaam afgeeft op het moment dat het niet goed gaat met je. Alleen herkennen we die niet altijd  (goed), omdat ze er al zo lang zijn. Denk bijvoorbeeld aan uitingen als huidklachten, hoofdpijn, haaruitval, verstoorde stoelgang etc. We zijn eraan gewend geraakt dat ze er zijn en weten gewoonweg niet dat dit soort klachten op te lossen zijn door het aanpassen van je levensstijl. Persoonlijk ben ik van de 80/20 regel. 80% houden aan de gezonde levensstijl en 20% doen, laten en eten wat je wilt. Dat is voor mij 100% genieten.

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je klachten waar je vanaf wilt, neem dan contact met mij op via 06-29456720 of ylibhealthcoach@gmail.com. Ik help je graag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op augustus 11, 2015 door .
%d bloggers liken dit: