Gezondheidspraktijk Haarlemmermeer

Tussendoortjes, zijn ze in of uit?? Recept voor een tussendoortje met pure ingrediënten


De meningen zijn erover verdeeld, is het nu wel of niet verstandig om tussendoortjes te eten?!?! De één zegt dat het best kan, de ander zegt weer dat je ze beter kan laten staan. Waar het in ieder geval om gaat is dat de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk wordt gehouden. Elke keer dat er iets gegeten wordt heeft dat invloed op de bloedsuikerspiegel. De mate waarin de bloedsuikerspiegel verstoort wordt ligt aan wat je eet. Eet je bewerkte voeding, dan verstoord dat meer de bloedsuikerspiegel dan wanneer je bijvoorbeeld groenten eet. Je hebt het vast weleens gemerkt, als je bijvoorbeeld een koekje eet, dan blijft het meestal niet bij één koekje. Je wilt er nog één en nog één en dán…… voordat je het weet is ineens het pak koekjes leeg!!! Maar dat was niet de bedoeling!!! Weet je hoe dat komt?!?! Bewerkte voeding is zo samengesteld dat je door de smaak en het mondgevoel jezelf regelmatig niet meer in de hand kan houden. Binnen de hormoonfactor noemen we dit de ‘dooreetfactor’. Na het eten van de koekjes schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Deze bereikt zijn hoogtepunt na ongeveer een uur, daarna dendert deze weer naar beneden. En, daar is ie, de bloedsuikerdip!! Deze zorgt ervoor dat je weer trek krijgt in……. ‘iets’!!
Hopelijk heb je na deze korte uitleg een beetje een beeld hoe dit in ons lichaam werkt en kan je daar rekening mee houden. Ik probeer de tussendoortjes zo beperkt mogelijk te houden, maar af en toe ben ik ook zwak en heb ik gewoon trek in wat lekkers. Daar moet je dan ook niet te moeilijk over doen 😉. Ik kies er dan wel voor om een tussendoortje te eten waarvan ik weet wat erin zit. Daarom maak ik veel dingen zelf. Zo kwam ik na wat geëxperimenteer op een recept voor lekkere en voedzame smulreepjes. Smulreepjes klinkt een stuk aantrekkelijker dan glutenvrije havermoutrepen, zeker voor kinderen 😉. Het is wel noodzakelijk om een keukenmachine te hebben, anders wordt het een hels karwei 😳.

Wat heb je nodig:

120 gram dadels (zonder pit)

30 gram rozijnen

150 gram (glutenvrije) havermout

50 gram ongebrande en ongezouten noten

1 banaan

15 gram biologische honing

3 el water

2 el olijfolie

In het recept staat biologische honing, omdat dit de betere vorm is van honing. Honing verstoort nou eenmaal de bloedsuikerspiegel en dan kan je het beste honing van biologische oorsprong nemen. Je kan er dan vanuit gaan dat deze het minst bewerkt is en dat de bijen in de winter niet zijn bijgevoed met suikerwater. Biologische honing heeft een andere smaak dan niet biologische honing. Dat heeft met het proces te maken. Uiteraard is het beter om alle voeding van biologische oorsprong te gebruiken, maar ik kan begrijpen dat dit niet altijd haalbaar is.

Zo maak je het:

Verwarm de oven op 175 graden. Hak als eerste de noten grof. De rest van de ingrediënten kan je in de keukenmachine doen, behalve de honing. Deze verwarm je in een klein pannetje (niet laten koken, slechts opwarmen zodat deze wat zachter is). Als de honing is opgewarmd doe je deze samen met de gehakte noten bij de rest van de ingrediënten in de keukenmachine. Zet deze aan en wacht totdat het een grote massa is geworden.

Bedek een ovenschaal (afmeting 15×20 cm) met bakpapier en druk de massa tot een plat geheel in de ovenschaal. Zet deze 25-30 minuten in de oven. Laat de koek een beetje afkoelen voordat je deze in reepjes snijdt. En voila, je hebt een heerlijk verantwoord tussendoortje!! Enjoy!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op december 16, 2015 door .
%d bloggers liken dit: